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LEGAL ETHICS OPINION 1761  PROVIDING FORMS TO PRO SE LITIGANTS. 
 
 
   You have presented a hypothetical situation concerning a Legal Services office whose office is 
near a General District Court.  Many pro se litigants who are not eligible for representation by 
the Legal Services office make inquiries to that office and requests forms. 
 
   Under the facts you have presented, you have asked the committee to opine as to whether 
attorneys with the Legal Services office may ethically provide forms to pro se litigants not 
represented by Legal Services, and to whom no legal advice would be given. 
 
   The appropriate and controlling disciplinary rules relative to your inquiry are Rules 3.4(d) and 
8.4(c): 
 

RULE 3.4    Fairness To Opposing Party And Counsel 
 

A lawyer shall not:  
 

(d)  Knowingly disobey or advise a client to disregard a standing rule or a ruling of a 
tribunal made in the course of a proceeding, but the lawyer may take steps, in good faith, 
to test the validity of such rule or ruling. 
 
RULE 8.4    Misconduct 

 
It is professional misconduct for a lawyer to: 

 
(c) engage in professional conduct involving dishonesty, fraud, deceit or 

misrepresentation 
 
   In LEO #1592, the committee opined that where a court requires that all drafters of pleadings 
disclose their identity as such to the court, it may violate former DR 7-105(A)’s prohibition 
against violating, or directing a client to violate, a rule of court as well as former DR 1-
102(A)(4)’s prohibition against misrepresentation.  The committee notes that the text of those 
rules now appears in current rules 3.4(d) and 8.4(c), respectively.  In LEO #1592, attorneys were 
drafting the pleadings for pro se litigants.  In contrast, the members of your staff will merely be 
providing blank forms.  This distinction was made by the Unauthorized Practice of Law 
Committee of the Virginia State Bar in determining that mere provision of forms is not the 
practice of law, whereas the completion of those forms would be.  See UPL Op. 73.  Using that 
same distinction, this committee opines that it would not be “ghost-writing”  requiring disclosure 
to the court, as contemplated in LEO #1592, for members of a legal aid staff to provide various 
legal forms to pro se litigants, so long as no assistance is provided in the completion of those 
forms.  Provision of the forms, alone, does not violate Rules 3.4(d) and 8.4(c). 
 
   This opinion is advisory only, based only on the facts you presented and not binding on any 
court or tribunal. 
 


